RESVERATROL
Resveratrol Nedir?
Kırmızı üzümün kabuğu ve çekirdeğinde bulunan resveratrol kırmızı üzümün antioksidan etkisini sağlayan bir maddedir. Bitkiler, resveratrolü doğal koşullar tarafından stres altına alındıkları zaman üretirler.
- Resveratrolün keşfi ve ilk çalışmalar 1976’da Langcake ve Pryce adlı araştırmacılar tarafından asma yaprağında (Vitis Vinifera) başlamıştır.1,2 Daha sonra Japonya’da Kojo-kon olarak bilinen tıbbi bitkinin (Poligonum Capsidatum) köklerinde de çok miktarda resveratrol tespit edilmistir.2
- Resveratrol üzerine yapılan çalışmalarda sağlığa faydalarına ilişkin oldukça geniş bilgiler sağlanmıştır.
- Üzüm kabuğunda bulunan resveratrolün güçlü antioksidan özelliği E vitamininden 50 kat, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır.
- Resveratrol, sirtuin (SIRT-silent information regulator) protein ve gen ailesinin önemli bir aktivatörüdür.3
- Sirtuinlerin; tip II diyabet, obezite, kanser, yaşlanma ve çeşitli nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir.4
Resveratrol’ün Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?
- Birçok çalışmada;
- Antioksidan etki,
- Kardiyovasküler koruma,
- Antikanser etki,
- Antidiyabetik etki,
- Antienflamatuar etki,
- Yaşlanma karşıtı etki gibi çeşitli biyoaktivitere sahip olduğu bildirilmiştir.5